dinsdag 21 juli 2009
Here comes the good news
zondag 28 juni 2009
Geranium
vrijdag 8 mei 2009
VOC-mentaliteit (2)
woensdag 15 april 2009
Aldron: Vandaag echt geweldig
zondag 29 maart 2009
Amber, amber, welke amber?
Als eerste denk ik bij amber aan ambergris, ofwel grijze amber. Dit is een product dat met name op het zuidelijk halfrond zo nu en dan aanspoelt. De herkomst is de maag van potvissen. Zij braken onder bepaalde omstandigheden een half verteerde brij uit die onder invloed van tijd, zeewater en zonlicht verder chemisch verandert in een klomp ambergris. De geur van ambergris is wat zoet, doet denken aan kaneel en vanille met daarnaast heel andere aspecten die moeilijk te beschrijven zijn zonder terug te refereren aan ambergris. Ambergris was behalve als geurstof belangrijk voor het fixeren van het parfum. Door de hoge prijs, de wisselende kwaliteit en de onregelmatige aanvoer wordt het tegenwoordig alleen in sommige nicheparfums gebruikt.
Maar amber is ook de naam van een bepaald type geur, de Société Française de Parfumeurs omschrijft de geur van amber als zachte, poederachtige noten, vanille, cisteroos, labdanum en dierlijk.
Amber is ook een kleur, de kleur van barnsteen, een halfedelsteen die ook wel wordt aangeduid met de naam amber. Curtis en Williams beweren in An Introduction to Perfumery dat een tijd lang een etherische olie in de handel is geweest die werd gemaakt door droge destilatie van "the fosil resin, Amber". De geur wordt niet beschreven, wel het medische gebruik. Persoonlijk kan ik er me weinig bij voorstellen, barnsteen heeft weinig of geen geur.
Tenslotte wordt ook de hars van de amberboom, een aantal soorten bomen van het geslacht liquidambar, aangeduid met de naam amber. Met name de hars van de liquidambar orientalis wordt voor haar geur wel gebruikt in de parfumerie. Deze hars is ook wel bekend onder de naam styrax of storax. Ook deze namen kunnen verwarrend zijn, omdat ze ook wel worden gebruikt om de hars van benzoë soorten aan te duiden.
De hars heeft een zoete balsamische geur met bloemachtige kanten. Vanwege het allergene karakter is het gebruik in cosmetica beperkt tot 0,6% in het eindproduct. Dit komt overeen met de IFRA standaard voor Styrax, waarbij dan nog wordt toegevoegd dat alleen de etherische olie of andere extracten zouden moeten worden gebruikt en niet de ruwe hars.
donderdag 26 maart 2009
Methyljonon
dinsdag 24 maart 2009
VOC mentaliteit (1)
Maar die kant wilde Balkenende natuurlijk niet belichten. Nederland had in die VOC tijd inderdaad een interantionale voorsprong op het gebied van de handel en verwerking van specerijen als kruidnagel, nootmuskaat en foelie.
Nederland had, wellicht mede door dit VOC verleden, pakweg 100 jaar geleden een heel mooie positie in de wereld van geur- en smaakstoffen met bedrijven als Polak en Schwarz en Chemische fabriek Naarden.
Helaas heeft de schaalvergroting ook hier toegeslagen, de kleinere bedrijven zijn grotendeels overgenomen door steeds grotere met als gevolg dat er weliswaar nog een paar smaakstoffenbedrijven zijn, maar er is geen groter Nederlands geurstoffenbedrijf meer in Nederlandse handen.
Een overzicht:
Chemische fabriek Naarden heeft het lang volgehouden, maar nadat Unilever en ICI op het bedrijf waren uitgekeken is het overgenomen door Givaudan. Het immense complex tussen Naarden en Huizen is er nog en op het gebied van smaakstoffen zal er ongetwijfeld nog de nodige R&D plaatsvinden, maar geurstoffen worden er voor zover ik begrepen heb alleen geproduceerd, niet uitgedacht. Dat werk zal naar Zwitserland zijn verplaatst.
Givaudan had al eerder PFW overgenomen, de uitvinder van Tonalid, na Galaxolide de meest gebruikte musk geurstof. PFW lijkt redelijk zelfstandig te zijn gebleven.
IFF is voortgekomen uit het Zutphense Polak en Schwarz en uit Ameringen-Haebler, opgericht door de heer van Ameringen die negentig jaar geleden vanuit Nederland naar de Verenigde Staten emigreerde. Van Ameringen begon als agent van Polak en Schwarz, maar begon al snel met een eigen bedrijf dat etherische olie uit Nederland importeerde. IFF heeft in Hilversum een creative lab en in Tilburg staat een grote productie faciliteit. Het spannende werk echter gebeurt in het hoofdkantoor in New York.
Koninklijke varens
maandag 23 maart 2009
Eikenmos
zondag 22 maart 2009
Hongaars water
Ten eerste vonden ze bij het onderzoek naar de essentie van wijn de alcohol uit. Alcohol werd nog vele eeuwen wijngeest genoemd, het vluchtige bestanddeel van de wijn dat als een ontastbare geest uit de vloeistof probeerde te ontsnappen.
Maar ook een groep belangrijke geurstoffen kon pas na de ontdekking van destillatie, of in dit geval vooral de stoomdestillatie worden gebruikt: etherische olie, nog steeds veel gebruikt als geur- en smaakstoffen.
Ook het parfum dat vaak wordt gezien als het eerste "echte" parfum -echt omdat het op alcohol gebaseerd was- werd volgens het verhaal door destillatie gemaakt. Dit parfum staat bekend als het Hongaars water ofwel l'eau de la reine d'Hongrie.
Hoewel de historische bronnen elkaar zoals vaak wat tegenspreken mogen we aannemen dat dit werd gemaakt door rozemarijn te destilleren in alcohol. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar dat parfum zou indertijd inderdaad echt een diepe indruk hebben kunnen achtergelaten.
We zijn gewend aan de sterke geurindruk van een parfum. Door de snelle verdamping van het vluchtige alcohol worden snel een boel geurstoffen in de lucht gebracht die een sterke geurimpressie in het reukorgaan geven. In een tijd dat dat een nieuwe uitvinding was gaf dat ongetwijfeld een schokeffect.
De uitvinding of het eerste gebruik van het Hongaars water wordt toegeschreven aan Elizabeth van Polen, die ook enige tijd over Hongarije regeerde, vandaar de Franse naam l'eau de la reine d'Hongrie. Volgens het verhaal zorgde regelmatig gebruik van dit Hongaars water op zeventigjarige leeftijd voor genezing van haar jicht en andere lichamelijke klachten.
Als bonus werd ze door het gebruik zo mooi en jeugdig dat ze het hof werd gemaakt door de Poolse koning die weduwnaar was en haar trouwde. Tot zover het verhaal, volgens de geschiedschrijvers trouwde ze namelijk al op jonge leeftijd met Karel I van Hongarije en bleef het daar bij.
Het verhaal van het Hongaars water past goed in de traditie van cosmetica, inclusief parfums: gebruik van parfum levert een eeuwige jeugd op en maakt je aantrekkelijk. Wat dat betreft is er niets veranderd, al zou een parfum dat alleen naar rozemarijn rook heden ten dage waarschijnlijk weinig indruk maken.